Άνοιξε το instagram σου και δες πέρα από φίλους και γνωστούς τι άλλους λογαριασμούς ακολουθείς; Τώρα σκέψου τι σε οδήγησε στο να τους ακολουθήσεις; Και τέλος… Πως αισθάνεσαι όταν κοιτάζεις φωτογραφίες ή κείμενα αυτών των λογαριασμών;
Όλοι το γνωρίζουμε και έχει συζητηθεί πολλές φορές και σε διαφορετικά πλαίσια, πως η εικόνα που προβάλλεται μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι μια πραγματική εικόνα, σε πολλά επίπεδα. Η χρήση φίλτρων, το “φτιάξιμο” της φωτογραφίας, το κατάλληλο στήσιμο οδηγούν σε μια πολύ διαστρεβλωμένη εικόνα της πραγματικότητας, σε σημείο που πολλές φορές δεν αναγνωρίζουμε το άτομο ή το μέρος όταν το δούμε από κοντά. Πέρα από αυτόν τον παράγοντα, οι εικόνες που μοιράζονται στα social media είναι πολλές φορές μονοδιάστατες, δείχνουν μόνο ένα τμήμα της ζωής του ανθρώπου, το ευτυχισμένο. Η ζωή ακόμη και του πιο ευτυχισμένου ανθρώπου όμως δεν είναι ποτέ τόσο μονοδιάστατη. Όλοι περνάνε δύσκολες μέρες! Όλοι έχουν ανασφάλειες!
Όλα αυτά είναι γνωστά σε ένα βαθμό. Πως όμως μπορεί να σε επηρεάζουν αυτές οι εικόνες;
Θα εξετάσουμε δυο διαφορετικούς τρόπους. Ο πρώτος έχει να κάνει με την ψυχολογία σου και την ερώτηση που έκανες νωρίτερα στον εαυτό σου “πως αισθάνεσαι βλέποντας αυτούς τους λογαριασμούς;”
Πως αυτό μπορεί να επηρεάζει τις διατροφικές σου συνήθειες και την κατανάλωση (ή υπερκατανάλωση) φαγητού; Έχεις μπει ποτέ σε διαδικασία σύγκρισης του σώματός σου με κάποιο από αυτά που ακολουθείς; Η χρήση των social media μπορεί να δημιουργήσει μη ρεαλιστικά στάνταρ (σωματικά και μη) και κατ επέκταση να αυξήσει το stress και το άγχος, γύρω από την εικόνα σώματός σου. Όταν το σώμα σου διαφέρει τόσο πολύ από αυτά που έχουν οι άλλοι, η αυτοπεποίθησή σου μειώνεται και οι πιθανότητες για κατάθλιψη αυξάνονται. Και φυσικά η κατάθλιψη σχετίζεται με την κατανάλωση φαγητού (αυξημένη ή μειωμένη) και την αύξηση ή τη μείωση βάρους. Ανάλογη είναι και η αύξηση αισθημάτων ντροπής και μοναξιάς, τα οποία σχετίζονται με τα υπερφαγικά επεισόδια. Τέλος, αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης κάποιας διατροφικής διαταραχής, μέσω των μη ρεαλιστικών στάνταρ που θέτονται, του άγχους, της ντροπής, της μειωμένης αυτοπεποίθησης. Μοιάζει με έναν φαύλο κύκλο!
Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο μπορεί να σε επηρεάζουν αυτές οι εικόνες είναι τα μηνύματα (άμεσα και έμμεσα) που μπορεί να λαμβάνεις μέσω αυτών των λογαριασμών. Επειδή ένα σώμα είναι αδύνατο δεν είναι απαραίτητα και υγιές. Ας ορίσουμε αρχικά τι σημαίνει υγεία. Μιλώντας για υγεία αναφερόμαστε τόσο στη σωματική όσο και στην ψυχική. Η σωματική υγεία εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως γονίδια, διατροφικές συνήθειες σε βάθος χρόνου, σωματική δραστηριότητα, τρόπος ζωής, επίπεδα άγχους, ποιότητα και διάρκεια ύπνου. Όταν συζητάμε για υγεία όμως είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε την ψυχική υγεία, η οποία σε πολλές περιπτώσεις σχετίζεται ή/και επηρεάζει και την σωματική υγεία, για παράδειγμα το αυξημένο άγχος επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά αποτελούν τα έμμεσα μηνύματα, αφού είμαι αδύνατη είμαι και υγιής. Τα πιο άμεσα σχετίζονται με τις συμβουλές που λαμβάνεις από άτομα με αυτά τα σώματα, τι να τρως, πόσο, πότε, σε τι συνδυασμούς, πως να γυμνάζεσαι για να χάνεις περισσότερο βάρος, για να αποκτήσεις μια επίπεδη κοιλιά και πάει λέγοντας.
Τι μπορούμε λοιπόν να μάθουμε από ένα αδύνατο σώμα; Τίποτα! Μόνο οι ειδικοί, με τις κατάλληλες γνώσεις, σπουδές και εμπειρία μπορούν να σε καθοδηγήσουν προς την υγεία, σωματική και ψυχική.
Αν ανοίξεις λοιπόν ξανά τα social media και αισθανθείς άγχος, πίεση, ντροπή απλά διέγραψε τον λογαριασμό που σε κάνει να αισθάνεσαι έτσι. Αν θες να λάβεις καθοδήγηση ή ενημέρωση σε σχέση με την διατροφή σου, την ψυχική σου υγεία ή τη σωματική σου δραστηριότητα δες τι διαπιστευτήρια έχει το άτομο από το οποίο τα λαμβάνεις, αν σου ταιριάζει η συγκεκριμένη προσέγγιση/ δραστηριότητα. Όσο χρήσιμα και αν είναι τα social media μη ξεχνάς πως η ατομική δουλειά σου με έναν ειδικό δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντικατασταθεί από αυτά που θα διαβάσεις στο instagram ή που θα δεις σε ένα βίντεο στο youtube.