Υπάρχουν πάνω από 30 λόγοι για τους οποίους μπορεί κάποιος να τρώει και η πείνα είναι μόνο ο ένας από αυτούς. Η ψυχολογία του ατόμου συμβάλει σημαντικά στην αύξηση αλλά και στη διατήρηση του σωματικού βάρους. Πολλά άτομα αναφέρουν άλλωστε πως όταν είναι συναισθηματικά φορτισμένοι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού.
Ποια συναισθήματα όμως μπορεί να οδηγήσουν στην υπερφαγία και ενδεχομένως και στην παχυσαρκία;
Άγχος: Το άγχος μπορεί να αυξήσει άμεσα το βάρος μέσω της αυξημένης κατανάλωσης φαγητού και έμμεσα μέσω βιολογικών και ορμονικών διεργασιών που σχετίζονται με εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.
Κατάθλιψη: Άτομα με κατάθλιψη συχνά αναφέρουν αλλαγές στις διατροφικές τους συνήθειες. Ταυτόχρονα η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με την κατάθλιψη και φαίνεται πως επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Με αυτό τον τρόπο, παχύσαρκα άτομα μπαίνουν σε έναν φαύλο κύκλο, που ο ένας παράγοντας τροφοδοτεί το άλλο.
Ενοχές: Οι ενοχές συχνά σχετίζονται με την ιδανική εικόνα σώματος που έχει κάποιος, η οποία δεν επιτρέπει περιθώρια για λάθη. Έτσι, όταν το άτομο “ξεφύγει” από αυτό το ιδανικό τιμωρεί τον εαυτό του με αυξημένη κατανάλωση φαγητού.
Βαρεμάρα: Η βαρεμάρα και η ανοία μπορούν εύκολα να οδηγήσουν κάποιον στην πόρτα του ψυγείου.
Κούραση: Ένας από τους πιο πρακτικούς λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην παχυσαρκία, καθώς η έλλειψη χρόνου και διάθεσης και η αύξηση της κούρασης συχνά καταλήγουν στην εύκολη λύση των προπαρασκευασμένων ή πιο ανθυγιεινών διατροφικών επιλογών.
Πολλά άλλα συναισθήματα όμως έχουν σχετιστεί και έχουν αναφερθεί ως παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν στην αυξημένη κατανάλωση τροφής όπως η ντροπή, η μοναξιά, το αίσθημα αποτυχίας.