Ακούγοντας πολλές ιστορίες για το πως αντιμετωπίζονται τα άτομα με διατροφικές διαταραχές και για τις πεποιθήσεις που εξακολουθούν να επικρατούν πολλές φορές γύρω από αυτές, σκέφτηκα να δούμε εδώ μερικούς από τους μύθους που επικρατούν και να εξετάσουμε τι ισχύει πραγματικά. Πάμε να δούμε λοιπόν τους πιο κοινούς μύθους;
Μύθος #1:
Είναι στο μυαλό σου
Τη στιγμή που η σχέση σου με το φαγητό επηρεάζει τις σχέσεις σου, την καθημερινότητά σου, την ψυχολογία σου, δεν είναι κάτι που είναι απλά στο μυαλό σου ή που μπορείς απλά να σταματήσεις να σκέφτεσαι για να το ξεπεράσεις. Αντιθέτως, η νοοτροπία αυτή δημιουργεί περισσότερη ντροπή και ενοχές στα άτομα με διαταροφικές διαταραχές με αποτέλεσμα να μην αναζητούν την κατάλληλη βοήθεια.
Μύθος #2:
Πρέπει να έχεις ένα συγκεκριμένο βάρος για να έχεις διατροφική διαταραχή
Οι διατροφικές διαταραχές επηρεάζουν άτομα με οποιοδήποτε βάρος. Δεν έχουν διατροφική διαταραχή μόνο τα πολύ αδύνατα άτομα. Για την ακρίβεια το βάρος μπορεί να είναι ένας μόνο από τους παράγοντες που καθορίζουν αν το άτομο πάσχει από διατροφική διαταραχή. Άλλες συμπεριφορές όπως η εικόνα σώματος, οι διαρκείς σκέψεις γύρω από το βάρος και το φαγητό, η υπερβολική κατανάλωση φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, η υπερβολική άσκηση ή οι έμετοι μπορεί να είναι μερικές άλλες ενδείξεις ύπαρξης διαταραχής.
Μύθος #3:
Είναι απλά για να τραβήξεις προσοχή
Πολλά από τα άτομα με διατροφική διαταραχή κρύβουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν από ντροπή και ενοχές. Αν δεν λάβουν την κατάλληλη βοήθεια και θεραπεία μπορεί να δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν σε καθημερινές υποχρεώσεις ή να επηρεάζονται οι σχέσεις τους λόγω της διαταραχής.
Μύθος #4:
Απλά φάε/ ή μη φας
Μακάρι να ήταν τόσο απλό, αλλά οι διατροφικές διαταραχές σε ένα μεγάλο μέρος τους δεν αφορούν προβλήματα που σχετίζονται με το φαγητό και τις διατροφικές επιλογές, αλλά ψυχολογικούς και συναισθηματικούς παράγοντες, που το άτομο είναι πολύ δύσκολο να διαχειριστεί χωρίς την καθοδήγηση ειδικών.
Μύθος #5:
Είναι απλά μια φάση
Αν οι διατροφικές διαταραχές δεν αντιμετωπιστούν, το πιο πιθανό είναι να επιμείνουν μέχρι το άτομο να λάβει θεραπεία ή να εμφανίζονται σε διαφορετικές φάσεις της ζωής του ατόμου, πολλές φορές με διαφορετική ένταση ή συμπτώματα.
Μύθος #6:
Μόνο γυναίκες μπορεί να πάσχουν
Σύμφωνα με έρευνες τα άτομα που αναζητούν βοήθεια για ψυχογενή ανορεξία είναι κατά 25% άντρες και για αδηφαγική διαταραχή το ποσοστό φτάνει στο 40% για τους άντρες . Ο μύθος αυτός μπορεί να δυσκολέψει άντρες και αγόρια να αναζητήσουν θεραπεία.