Αρχικά ας επικεντρωθούμε στο κομμάτι των σχέσεων. Όταν μιλάμε για σχέσεις τείνουμε να σκεφτόμαστε τις σχέσεις μας με άλλους ανθρώπους. Αυτές μπορεί να προκαλούν θετικά συναισθήματα όπως αγάπη, κατανόηση, ευχαρίστηση και ενθουσιασμός, αλλά και αρνητικά όπως μίσος, φόβος και αβεβαιότητα. Κάθε λέξη που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε τη σχέση μας με τους άλλους ανθρώπους μπορούμε να την χρησιμοποιήσουμε για να περιγράψουμε και τη σχέση μας με το φαγητό, η οποία στην πραγματικότητα είναι η μακροβιότερη του ανθρώπου, ξεκινάει με την αρχή της ζωής μας και τελειώνει με το τέλος αυτής. Η θεμελίωση λοιπόν, μιας υγιούς σχέσης με το φαγητό, μπορεί να επιφέρει πολλά οφέλη.
Οι άνθρωποι τρώνε για διάφορους λόγους, ένας από τους οποίους είναι η φυσική ή σωματική πείνα. Ποιοί είναι οι λόγοι που κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό πέραν του αναγκαίου; Η συναισθηματική κατανάλωση αποτελεί έναν λόγο υπερκατανάλωσης φαγητού. Σε αυτή την περίπτωση το φαγητό μπορεί να χρησιμοποιηθεί, συνειδητά ή ασυνείδητα, για να αλλάξει το πως αισθανόμαστε.
Συναισθηματική πείνα vs φυσική πείνα:
Συνήθως, η συναισθηματική πείνα ξεκινάει ξαφνικά ενώ η φυσική πείνα είμαι πιο σταδιακή. Μπορεί να ξεκινήσει βλέποντας το γλυκό που τρώει ο διπλανός ή ανοίγοντας το ψυγείο σε μια στιγμή ανίας.
Όσο ξαφνική είναι η έναρξη της συναισθηματικής πείνας, τόσο έντονη είναι και η ανάγκη άμεσης ικανοποίησης της, σε αντίθεση με τη φυσική πείνα. Η ανάγκη για αυτό το γλυκό που τρώει ο διπλανός ή το σουφλέ που έχει μείνει στο ψυγείο φαίνεται να είναι πιο έντονη από την επιθυμία σου να αντισταθείς.
Αντίστοιχα κατά τη διάρκεια της συναισθηματικής πείνας, έχεις όρεξη μόνο για φαγητά παρηγοριάς (comfort food), τα οποία περιλαμβάνουν γλυκά και τρόφιμα με πολλά λιπαρά, όπως σοκολάτες, πατατάκια και τούρτες. Κατά την φυσική πείνα πολλά φαγητά μπορούν να ακουστούν εξίσου καλές επιλογές, όπως μια μεγάλη χορταστική σαλάτα ή μια φρουτοσαλάτα, ένα κομμάτι κοτόπουλο ή γεμιστά.
Η συναισθηματική πείνα μπορεί να χαρακτηρίζεται και από γρήγορη κατανάλωση του φαγητού, η οποία μερικές φορές μπορεί να γίνεται κρυφά. Σε αντίθεση η φυσική πείνα έχει πιο αργούς ρυθμούς κατανάλωσης της τροφής. ΄
Άλλο ένα χαρακτηριστικό της συναισθηματικής πείνας είναι πως το άτομο δεν σταματά ακόμη και όταν γεμίσει το στομάχι του, ενώ στην φυσική το άτομο σταματά όταν επέλθει κορεσμός.
Τέλος, η συναισθηματική πείνα μπορεί να συνοδεύεται από συναισθήματα ντροπής, ενοχής, και αδυναμίας μετά την κατανάλωση τροφής, ενώ στην φυσική πείνα δεν νιώθεις άσχημα για τον εαυτό σου, γιατί απλά δίνεις στον οργανισμό σου αυτό που έχει ανάγκη.