Πώς να διαχειριστούμε την υπερκατανάλωση φαγητού μετά από μια δύσκολη ημέρα;

Γυρίζετε σπίτι μετά από μια δύσκολη μέρα και αρχίζετε να τρώτε. Στο τέλος βλέπετε ότι έχετε καταναλώσει μια αρκετά μεγάλη ποσότητα φαγητού, πιο μεγάλη από ότι θα θέλατε.  Ας προσπαθήσουμε να παρατηρήσουμε τι συμβαίνει και να δούμε πως μπορούμε να το
διαχειριστούμε.
Αρχικά προσδιορίστε τι σημαίνει μια δύσκολη μέρα για εσάς. Είναι η κούραση, το άγχος, οι έντονες διαφωνίες; Μήπως σχετίζεται με κάποιο συγκεκριμένο άτομο ή μέρος; Προσπαθήστε να επιλέξετε τις 3 πιο δύσκολες καταστάσεις για εσάς, και οι οποίες παρατηρείτε ότι στο τέλος της ημέρας σας οδηγούν στην υπερκατανάλωση. Όσο πιο συγκεκριμένοι γίνετε τόσο πιο εύκολο θα σας είναι να αναγνωρίσετε τις καταστάσεις αυτές στο μέλλον και να προετοιμαστείτε γι αυτές.
Για παράδειγμα, αν γνωρίζετε πως αυτό που κάνει δύσκολη την ημέρα σας είναι μια
παρουσίαση που πρέπει να κάνετε στη δουλειά, προετοιμαστείτε κατάλληλα γι αυτό, πρακτικά και συναισθηματικά. Συζητήστε με έναν φίλο ή με τον/την σύντροφό σας για την ανησυχία σας, προσπαθήστε να δείξετε κατανόηση για την ανησυχία σας, πχ. “ξέρω ότι οι παρουσιάσεις με αγχώνουν, έχω προετοιμαστεί και θα κάνω ότι καλύτερο μπορώ”.
Στα πλαίσια της προετοιμασίας δημιουργήστε μια λίστα με πράγματα που μπορεί να σας
ευχαριστούν και να σας κάνουν να αισθάνεστε καλά, εναλλακτικά από το φαγητό. Μετά από μια δύσκολη ημέρα δοκιμάστε να κάνετε ένα από τα πράγματα της λίστας σας, πριν φάτε.
Τέλος, σκεφτείτε τι είναι αυτό που θέλετε πραγματικά και πιο πολύ να φάτε και δώστε άδεια στον εαυτό σας να φάει αυτό που θέλει. Θα παρατηρήσετε πως πολλές φορές η ποσότητα που θα καταλήξετε να φάτε θα είναι μικρότερη από αυτή που περιμένατε.
Η προσπάθεια να περιορίσετε τον εαυτό σας, είναι πολύ πιθανό να σας οδηγήσει στο να
καταναλώσετε μεγαλύτερες ποσότητες και να σας κάνει να αισθανθείτε ενοχές και θυμό, που δεν καταφέρατε να πετύχετε τον στόχο σας. Με αυτό τον τρόπο μπαίνετε σε ένα φαύλο κύκλο, χαμηλής αυτοεκτίμησης, αυξημένης κατανάλωσης φαγητού και ενοχών.
Μην ξεχνάτε πως η διαδικασία μπορεί να είναι δύσκολη και κάποιες φορές ίσως χρειάζεται η βοήθεια ενός ειδικού για να μας καθοδηγήσει και να μας δείξει νέους τρόπους αντιμετώπισης κάποιον καταστάσεων.

Leave a Reply

en_USEnglish
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close