Ποιά είναι η προσωπική σας ιστορία;

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει υπάρχουν πολλοί λόγοι που μπορούν να μας οδηγήσουν στην αυξημένη κατανάλωση φαγητού και στην παχυσαρκία. Τι γίνεται λοιπόν όταν ο λόγος δεν είναι η σωματική πείνα αλλά ή συναισθηματική;

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού είναι μια φυσιολογική διαδικασία. Όταν ένα μωρό κλάψει οι γονείς του θα φροντίσουν να δουν αν είναι πεινασμένο και να το ταΐσουν. Η αίσθηση ικανοποίησης προέρχεται όχι μόνο από το φαγητό, αλλά και από την αγάπη και την φροντίδα που λαμβάνει εκείνη τη στιγμή το μωρό. Έτσι, στο μυαλό μας γίνεται η σύνδεση του φαγητού και της συναισθηματικής ικανοποίησης. Η δυσκολία προκύπτει όταν το φαγητό γίνεται ο μόνος ή ο κυρίαρχος τρόπος ικανοποίησης των συναισθηματικών αναγκών. 

Οι πιο πολλοί παραδοσιακοί τρόποι απώλειας βάρους, δεν αναγνωρίζουν τη συναισθηματική πείνα ή παροτρύνουν το άτομο να βρει τρόπους να αποσπάσει την προσοχή του από την πείνα του. Αυτή είναι μια καλή και εύκολη μέθοδος. Τις πιο πολλές φορές ωστόσο, η αιτία είναι βαθύτερη και αν δεν βρεθεί και επιλυθεί, το πρόβλημα θα συνεχίζει να εμφανίζεται.

Προσπαθήστε λοιπόν, να βρείτε τη δική σας ιστορία που σας οδηγεί στην υπερκατανάλωση φαγητού. Η ιστορία μπορεί να σχετίζεται με το παρελθόν ή με το παρόν του καθενός. 

Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Μια κοπέλα καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ψάχνοντας τον λόγο ανακαλύπτει πως ως παιδί, λόγω οικονομικών προβλημάτων των γονιών της, η ποσότητα φαγητού ήταν πάντα περιορισμένη και συχνά αισθανόταν να πεινάει μέσα στην ημέρα. Ο φόβος αυτός της πείνας την ακολουθεί και στην ενήλικη ζωή της, με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση φαγητού.

Μία δεύτερη περίπτωση περιγράφει πως μεγαλώνοντας, το μόνο μέσο επιβράβευσης ήταν το φαγητό, για τους καλούς βαθμούς ή για μια σωστή συμπεριφορά. Ως ενήλικη λοιπόν, εξακολουθεί να επιβραβεύει τον εαυτό της με το φαγητό.

Σε μια τρίτη περίπτωση, το άτομο έχει χαμηλή αυτοπεποίθηση. Έτσι κάθε φορά που θα φάει πιο πολύ, θα είναι μια ακόμη αποτυχία γι αυτό, μια επιβεβαίωση του ότι δεν μπορεί να τα καταφέρει.

Ένα παράδειγμα σε σχέση με το πως η ιστορία σχετίζεται με το παρόν, μπορεί να είναι πως το φαγητό αποτελεί τον κύριο τρόπο διασκέδασης του ατόμου. Εγκαταλείποντας το φαγητό, ουσιαστικά ζητείται από το άτομο να εγκαταλείψει και τη διασκέδαση και ενδεχομένως και τις παρέες του που σχετίζονται με αυτό τον τρόπο ζωής. 

Η εύρεση της προσωπικής ιστορίας του καθενός είναι μια δύσκολη διαδικασία, αλλά σημαντική για να μπορέσει να επιτευχθεί η απώλεια βάρους, αλλά και να διατηρηθεί. Αναγνωρίζοντας την αιτία που οδηγεί στο πρόβλημα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυσή του. Αν αυτή η διαδικασία γίνει δύσκολη για εσάς, η συμβολή ενός ειδικού, μπορεί να βοηθήσει στο να κατανοήσετε την δική σας ιστορία πιο εύκολα ή πιο γρήγορα, και να επιτύχετε τους προσωπικούς σας στόχους.

Τι είναι η συναισθηματική κατανάλωση φαγητου;

Leave a Reply

en_USEnglish
%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close