Πως να κατακτήσεις τους στόχους σου για τη νέα χρονιά!

Με τη νέα χρονιά συνηθίζουμε να θέτουμε νέους στόχους και πολλές φορές αυτοί οι στόχοι περιλαμβάνουν επιθυμίες σε σχέση με τη διατροφή ή το σώμα ή τη φυσική μας κατάσταση. Πόσες φορές έχεις πει με τη νέα χρονιά θα αρχίσω δίαιτα ή γυμναστική;

Το ερώτημα που θα θέσω είναι πόσες φορές αυτός ο στόχος έγινε πραγματικότητα και κατάφερες να ακολουθήσεις το διατροφικό σου πρόγραμμα για να χάσεις τα κιλά που θες και για πόσο μεγάλο διάστημα;

Γιατί δεν πετυχαίνουμε τους διατροφικούς μας στόχους λοιπόν, που θέτουμε κάθε πρώτη Γενάρη;

Στο τέλος της χρονιάς είθισται να κάνουμε μια ανασκόπηση του έτους που πέρασε και να βλέπουμε τι καταφέραμε και τι όχι. Γι αυτά που δεν καταφέραμε τα θέτουμε ως στόχους για τη νέα χρονιά. 

Αυτό ωστόσο που ξεχνάμε είναι να κοιτάξουμε κάποιες βασικές προϋποθέσεις που χρειάζεται να πληρούνται για να τα καταφέρουμε αυτή τη φορά. Ξεκινώντας η νέα χρονιά δεν γινόμαστε ξαφνικά νέοι άνθρωποι. Εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τις ίδιες δυσκολίες και τα ίδια προβλήματα με πριν. Ας το κάνουμε συγκεκριμένο στο κομμάτι της διατροφής και των υπερφαγικών επεισοδίων. 

Συναισθηματικές δυσκολίες και δυσκολίες σε σχέση με το περιβάλλον

Το κομμάτι σε αυτή την περίπτωση που μπορεί να σε δυσκολέψει έχει να κάνει με το συναίσθημα που κρύβεται πίσω από το φαγητό και το υπερφαγικό επεισόδιο. Πολλές φορές η βουλιμική τάση μπορεί να φαίνεται πως δεν έχει κάποια λογική σχέση με το τι συνέβη πιο πριν ή με το τι αισθάνεσαι εκείνη τη στιγμή, αν αρχίσεις να παρατηρείς όμως καλύτερα μήπως μπορείς να δεις κάποια κοινά στοιχεία ανάμεσα στις καταστάσεις στις οποίες κατέφυγες στο φαγητό; Ας δούμε μερικά παραδείγματα.

Μια δυσκολία μπορεί να είναι το τι σημαίνει το φαγητό για εσένα. Όπως έχουμε ξαναπεί το φαγητό μπορεί να αποτελεί τρόπο φροντίδας. Πολλές φορές μπορεί να παρατηρήσεις πως τρέχεις να είσαι καλή στη δουλειά σου ή καλός φοιτητής, καλή φίλη ή καλός συνεργάτης, καλός στις αθλητικές σου δραστηριότητες και παρούσα για τη σχέση σου και ο μόνος τρόπος που επιτρέπεις στον εαυτό σου να φροντιστεί είναι το φαγητό. Είναι λογικό λοιπόν στο τέλος της ημέρας να καταλήξεις να κάνεις ένα υπερφαγικό επεισόδιο. 

Ένα άλλο παράδειγμα μπορεί να είναι το τι χρειάζεται να αντιμετωπίσεις στην καθημερινότητά σου και πως διαχειρίζεται το συναισθηματικό αντίκτυπο αυτών. Αν η ζωή σου αυτή την περίοδο περιλαμβάνει εντάσεις στη δουλειά ή στο σπίτι, μπορεί το φαγητό να είναι ο τρόπος σου να τις αποφύγεις. Για να μην απαντήσεις και κάνεις τις καταστάσεις χειρότερες επιλέγεις να φας και συνήθως να φας πολύ. 

Μια τρίτη κατάσταση μπορεί να είναι το τι αισθάνεσαι. Μπορεί για εσένα να είναι μια περίοδος μοναξιάς, ακόμη και αν συναναστρέφεσαι με άλλους ανθρώπους, ή μπορεί να αισθάνεσαι άγχος για την κατάσταση που επικρατεί, καταλήγοντας να τρως μπροστά στην τηλεόραση μεγάλες ποσότητες, κυρίως “απαγορευμένων” τροφών.

Αν αυτές οι συνθήκες λοιπόν δεν αλλάξουν και αν εσύ πρώτα δεν μάθεις να διαχειρίζεσαι διαφορετικά αυτές τις καταστάσεις, η αλλαγή στο κομμάτι του φαγητού θα είναι δύσκολη. 

Χρόνος και κατανόηση

Η δεύτερη προϋπόθεση για να πετύχεις τους στόχους σου είναι ο χρόνος και η κατανόηση.

Όλοι είμαστε ανυπόμονοι να αλλάξουμε στη ζωή μας τα πράγματα που δεν μας αρέσουν ή μας δυσκολεύουν. Πιστεύουμε πως αν γίνουμε σκληροί με τον εαυτό μας θα κινητοποιηθούμε ή αν ακολουθήσουμε μια αυστηρή δίαιτα και αν στερηθούμε πολλά για μερικές εβδομάδες, θα πάρουμε θάρρος να συνεχίσουμε. Εδώ όμως είναι το παράδοξο. Όσο πιο πολύ πιέζεις τον εαυτό σου τόσο μικραίνουν οι πιθανότητες να πετύχεις το διατροφικό σου στόχο και να αυξηθούν τα βουλιμικά και υπερφαγικά επεισόδια. Οι λόγοι γι αυτό μπορεί να είναι πολλοί, είτε επειδή αντιδράς στην πίεση γιατί η αυστηρότητα είναι πολύ τιμωρητική για εσένα και όπως είναι λογικό δε θες να τιμωρείς τον εαυτό σου, είτε γιατί εξαντλείς τον εαυτό σου με μια αυστηρή δίαιτα και καταλήγεις να μην έχεις ενέργεια να ανταποκριθείς στην καθημερινότητά σου, είτε γιατί το φαγητό είναι ο τρόπος με τον οποίο διαχειρίζεσαι τις δύσκολες καταστάσεις και δεν έχεις βρει ακόμη άλλους τρόπους, για να σταματήσεις να τρως.

Όποιος και αν είναι ο λόγος το συμπέρασμα είναι ότι για να μπορέσεις να αλλάξεις θα πρέπει να δώσεις χρόνο στον εαυτό σου να μάθει νέες συμπεριφορές, νέους τρόπους διαχείρισης των καταστάσεων και των συναισθημάτων και να δείξεις κατανόηση όχι μόνο για το χρόνο που χρειάζεσαι αλλά και για τα σκαμπανευάσματα που θα προκύψουν. Η ζωή δεν είναι μια ευθεία γραμμή, επομένως και οι αλλαγές δεν μπορούν να προέλθουν χωρίς πισωγυρίσματα. Αντί να τα δεις ως κάτι αρνητικό και να “μαλώσεις” πάλι τον εαυτό σου, προσπάθησε να δεις τι είναι αυτό που μπορείς να μάθεις από αυτά.

Κρατώντας αυτές τις δύο προϋποθέσεις στο νου σου τι πιστεύεις ότι σε δυσκολεύει πιο πολύ; Από που θα ξεκινούσες την αλλαγή πριν φτάσεις στο κομμάτι του φαγητού;

Μη ξεχνάς πως η βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας ή ενός ειδικού σε θέματα διατροφής ή/και διατροφικών διαταραχών μπορεί να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου πολύ πιο γρήγορα ή εύκολα, απ’ ότι αν προσπαθείς μόνη σου. 

Ενημερώσου για το νέο webinar και για το πως θα μπορέσει να σε βοηθήσει να πετύχεις τους στόχους σου!

Απάντηση

elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close