Υπερφαγία, ενοχές και γιορτές

Κατά τη διάρκεια των γιορτών, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο, χρησιμοποιώντας το φαγητό ως τρόπο σύνδεσης με τους δικούς μας ανθρώπους ή ως μέσο διασκέδασης. Η διαφοροποίηση ανάμεσα σε αυτή την τάση και στα υπερφαγικά επεισόδια κατά τη διάρκεια των γιορτών προέρχεται από τα συναισθήματα που συνοδεύουν την κάθε κατάσταση. Ενώ όλοι μπορεί να φάμε πιο πολύ τα Χριστούγεννα και την πρωτοχρονιά, η υπερφαγία θα συνδεθεί άμεσα από συναισθήματα ενοχής, απογοήτευσης, θλίψης ή/και κακής διάθεσης. Πως μπορείς λοιπόν να κατανοήσεις περισσότερο τι συμβαίνει και οδηγείσαι στην υπερφαγία και πως μπορείς να διαχειριστείς τις ενοχές;

  1. Κατανόησε την υπερφαγία

Δείξε κατανόηση! Προσπάθησε να αποβάλεις για ένα λεπτό τις επικριτικές σκέψεις που σου λένε ότι δεν έπρεπε να έχεις φάει. Πολλές φορές τα υπερφαγικά επεισόδια εμφανίζονται εκεί που δεν το περιμένουμε. Τι συνέβη πριν φας; Τι θα ένιωθες αν δεν είχες καταναλώσει αυτές τις ποσότητες γλυκού; Δεν είναι πάντα εύκολο ή προφανές να το προσδιορίσεις. Αν δεν τα καταφέρεις, δοκίμασε πάλι την επόμενη φορά. Η κατανόηση είναι το πρώτο βήμα για την επίλυση, χρειάζεται όμως χρόνος για να μπορέσεις να ακούσεις τι σε οδηγεί εκεί και όχι τη επικριτική φωνή που σου λέει πως πάλι χάλασες τη δίαιτα ή το πρόγραμμα διατροφής.

  1. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου

Όταν λέω χρόνο, εννοώ χρόνο μακριά από τη δίαιτα που ακολουθείς ή το πρόγραμμα διατροφής. Θα σου εξηγήσω πως δουλεύουν οι ενοχές και πως σε οδηγούν σε μια υπερφαγία. Οι γιορτές είναι μια περίοδος που εξ αρχής γνωρίζουμε πως θα φάμε περισσότερο, λίγο τα οικογενειακά τραπέζια, λίγο ότι αφήνουμε τον εαυτό μας πιο ελεύθερο, λίγο ότι μπορεί να έχουμε περισσότερο χρόνο. Βάζοντας τον εαυτό σου σε μια διαδικασία διατροφικού προγράμματος (πολύ περισσότερο, αυστηρού προγράμματος), είναι σχεδόν βέβαιο ότι σε κάποιο σημείο δεν θα μπορέσεις να το ακολουθήσεις. Εκεί κάπου θα έρθουν οι ενοχές και θα σκεφτείς “αφού χάλασα τη διατροφή μου, ας φάω” και σχεδόν με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγηθείς σε υπερφαγία, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες “απαγορευμένου” φαγητού. Αυτό που στερείσαι περισσότερο, αυτό θα καταναλώσεις εκείνη τη στιγμή. Βγάζει τώρα νόημα; Δώσε λοιπόν το περιθώριο στον εαυτό σου να απολαύσει ένα μελομακάρονο παραπάνω, χωρίς ενοχές.

  1. Βρες χρόνο για τον εαυτό σου

Φροντίδα δεν σημαίνει μόνο να έχεις ένα αδύνατο ή ένα γυμνασμένο σώμα. Φροντίδα σημαίνει να βρίσκεις χρόνο μέσα στη μέρα σου για εσένα και για να κάνεις πράγματα που σε ευχαριστούν ή σε ξεκουράζουν. Βρες 15-20 λεπτά την ημέρα, για εσένα. Διάβασε ένα βιβλίο, πήγαινε μια βόλτα, κάνε μια μάσκα, κλείσε τα πάντα και άκουσε μουσική. Ό,τι και αν είναι αυτό. Και πριν πεις ότι δεν έχεις χρόνο γι αυτά, σκέψου, μήπως χρησιμοποιείς το φαγητό για να “φροντίσεις” τον εαυτό σου στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας; Μήπως είναι η μόνη αποδεκτή δικαιολογία για να έχεις λίγο χρόνο χωρίς δουλειά και παιδιά;

  1. Φρόντισε την ψυχική υγεία σου

Οι γιορτινές μέρες μπορεί να δημιουργήσουν επιπλέον άγχος, να προλάβεις να στολίσεις, να μαγειρέψεις, να πας στο τραπέζι του φίλου, να ψωνίσεις για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και δώρα για φίλους και συγγενείς. Μπορεί να τα κάνεις με ευχαρίστηση και αγάπη, αλλά πως χωράνε στο πρόγραμμά σου. Μήπως ένα κομμάτι σου πιέζεται ή αισθάνεται ενοχές αν δεν είναι όλα όπως θα ήθελες ή όπως θα έπρεπε; Οι φετινές γιορτές μας βρίσκουν σε πολύ διαφορετική κατάσταση από κάθε άλλη χρονιά, βρίσκοντας πολλούς μόνους, πιο θλιμμένους ή στεναχωρημένους, πιο πιεσμένους από την κατάσταση ή τις επαγγελματικές δυσκολίες που έχει επιφέρει η καραντίνα. Μπορεί να είναι δύσκολο να έρθεις αντιμέτωπος με αυτά τα συναισθήματα, αν τα δεις όμως μπορείς να κάνεις κάτι γι αυτά, πριν οδηγηθείς και πάλι στο φαγητό και την υπερφαγία.

  1. Ζήτησε βοήθεια

Αν οι ενοχές, το άγχος, η θλίψη σε δυσκολεύουν πλέον σε σχεδόν καθημερινή βάση ή αν τα υπερφαγικά επεισόδια επιβαρύνουν την ψυχική σου υγεία ή/και τις σχέσεις σου, ζήτησε βοήθεια από έναν ειδικό. Ένας ειδικός ψυχικής υγείας μπορεί να σε καθοδηγήσει να φτάσεις στον προορισμό σου πιο εύκολα ή πιο γρήγορα. 

Απάντηση

elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close