Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Τι είναι η Τέχνη και γιατί είναι τόσο απαραίτητη στη ζωή μας ;

Μια από τις πρώτες γυναίκες φιλοσόφους, η Susanne Langer, υποστήριξε πως οι άνθρωποι γεννιούνται με μια έντονη βιολογική ανάγκη να δημιουργήσουν τέχνη . Επιπλέον, πρόσθεσε πως η καλλιτεχνική έκφραση περιλαμβάνει πτυχές των συναισθημάτων μας, τα οποία δεν μπορούν να οριστούν, αλλά οφείλουν να παρουσιαστούν στην αίσθηση και τη διαίσθηση και όχι σε μια λεκτική συνειδητότητα.

Πως να επιλέξω την κατάλληλη καλλιτεχνική δραστηριότητα ;

Οι απόψεις διίστανται για το τι είναι τέχνη και πόσες ακριβώς είναι οι μορφές τέχνης … Ωστόσο, αν λάβουμε υπόψιν μας τον ορισμό, τέχνη είναι οτιδήποτε υπηρετεί το “ωραίο” και προσφέρει αισθητική απόλαυση. Αυτό είναι σίγουρα κάτι υποκειμενικό, και κάπως έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το παραπάνω ερώτημα! Τι υπηρετεί για εσάς το ωραίο και ειδικότερα ποια μορφή τέχνης χρησιμοποιεί το παιδί σας  για να το εκφράσει ;

Τα παιδιά, ανάλογα σε τι ηλικία βρίσκονται, έχουν άλλα καλλιτεχνικά ενδιαφέροντα :

Τα παιδιά που βρίσκονται στο βρεφικό στάδιο (0 – 2,5 χρονών) προτιμούν κυρίως τα αισθητηριακά παιχνίδια ! Γιαυτό,  επιλέγουμε να χρησιμοποιούμε βρώσιμα υλικά , έτσι ώστε να μην έχουμε το άγχος της κατάποσης. Συνήθως σε αυτές τις ηλικίες δεν υπάρχει σκοπός, ούτε κάποιο αισθητικό αποτέλεσμα, αλλά σίγουρα κυριαρχεί η απόλαυση!

Παραδείγματα παιχνιδιών μέσω τέχνης :

 • Να ζωγραφίζουν με βρώσιμα χρώματα κάποια μεγάλη επιφάνεια
 • Να παίξουν με αισθητηριακά υλικά όπως είναι η άμμος, το σιμιγδάλι αλλά και το αλεύρι
 • Να δοκιμάσουν κάποια πολύχρωμα φαγητά με τα χέρια, και γιατί όχι να τους επιτρέψουμε να τα ζουλήξουν και να τα αναμείξουν
 • Ακόμη και να παρατηρήσουν αντικείμενα τα οποία παράγουν ενδιαφέροντες ήχους ( κουδουνάκι, συσκευασία από μωρομάντηλα, πλαστικό παπάκι, σφυρίχτρα κ.λ.π)

 

Τώρα, όσον αφορά τα μεγαλύτερα παιδιά (2,5 – 4) εκεί αρχίζει η τέχνη να αποκτάει μορφή, τα παιδιά ενώ αρχικά παραμένουν στο αισθητηριακό νιώθουν μια έντονη επιθυμία να δημιουργήσουν κάτι το οποίο μπορεί στα μάτια μας να μην μοιάζει αρεστό αλλά γι’αυτά είναι σπουδαίο. Παρόλο, που σαν ενήλικες δεν εκτιμάμε τα έργα τα οποία δεν έχουν κάποια μορφή είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως τα μικρότερα παιδιά απολαμβάνουν πολύ τη διαδικασία χωρίς να εστιάζουν τόσο στο αποτέλεσμα. Μετά το 3ο έτος , αρχίζουν τα παιδιά να προσανατολίζονται πιο πολύ στο τελικό προϊόν.

Παραδείγματα δράσεων μέσω τέχνης :

 • Δημιουργία σπιτικής πλαστελίνης , με την οποία θα έχουν την ελευθερία να δημιουργήσουν ότι θέλουν, χωρίς περιθώρια και περιορισμούς.
 • Ζωγραφική σε χαρτί του μέτρου χωρίς πλαίσια και συγκεκριμένες οδηγίες
 • Κολάζ με υλικά τα οποία είναι άχρηστα στο σπίτι, αλλά θα μπορέσουν να εκφραστούν ( κόψουν, ζωγραφίσουν, κολλήσουν )
 • Να εμπνευστούν από κάτι αγαπημένο και να δημιουργήσουν την δική τους οπτική, για παράδειγμα από ένα αγαπημένο βιβλίο, τραγούδι ή και αντικείμενο σπιτιού. Πολλές φορές στο ελεύθερο παιχνίδι τα παιδιά μαγειρεύουν, αν τους δώσουμε κάποια υλικά ίσως δημιουργήσουν κάτι όχι μόνο εύγευστο αλλά και καλλιτεχνικό.

 

Πως θα πρέπει να είναι η τέχνη στην παιδική ηλικία ;

 

Η Τέχνη στην πρώιμη παιδική ηλικία θα πρέπει :

 1. Να επιτρέπει στα παιδιά την προσωπική έκφραση
 2. Να εξισορροπεί διακριτικά τη διαδικασία της τέχνης με το αποτέλεσμα
 3. Να είναι ελεύθερη, επιτρέποντας στα παιδιά τη δημιουργικότητα
 4. Να επιτρέπει την ανακάλυψη και τον πειραματισμό
 5. Να επιτρέπει την ενεργό και σταθερή συμμετοχή
 6. Να προσφέρει ουσιαστικά κίνητρα
 7. Να προσανατολίζεται προς την επιτυχία
 8. Να είναι αναπτυξιακά κατάλληλη
 9. Να περιλαμβάνει επιτρεπτά καλλιτεχνικά μέσα
 10. Να είναι διαθέσιμη για όλα τα παιδιά

 

“Η Τέχνη για μένα δεν είναι μόνο ότι υπηρετεί το καλόγουστο, η τέχνη για μένα εκφράζει ένα συναίσθημα από μια στιγμή της ζωής μας που ίσως ποτέ δεν θα βρούμε τη λογική να το εκφράσουμε με άλλο μέσο. Μέσα από αυτή ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές, φυλές αλλά και κουλτούρες που ποτέ δε θα είχαμε τη δυνατότητα και κυρίως η τέχνη δεν κάνει διακρίσεις σε μορφωτικό επίπεδο, οικονομική κατάσταση ή κοινωνικά εισοδήματα.

Η Τέχνη είναι ελεύθερη…

Η Τέχνη είναι για όλους !”

 

Από την Ματσάγκου Σοφία, Παιδαγώγος προσχολικής αγώγης με εξειδίκευση στην τέχνη

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το site:

https://el.eduartistic.com/

1 thought on “Η ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 1. Υπέροχο άρθρο!!

Απάντηση

elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close