Διασκέδαση στα χρόνια του κορονοϊού

Ο χρόνος μας μέσα στο σπίτι έχει αυξηθεί δραματικά τώρα που η καραντίνα είναι μια πραγματικότητα. Οι πρώτες επιλογές μας για να περάσουμε ευχάριστα το χρόνο μας είναι πολλές φορές να δούμε τις σειρές ή ταινίες ή να παίξουμε παιχνίδια στον υπολογιστή ή στο playstation. Τι εναλλακτικές όμως μπορούμε να δοκιμάσουμε;

Για τους μεγάλους:

  1. Διαβάζω ένα βιβλίο (δυο βιβλία, τρία βιβλία)

Το διάβασμα είναι μια συχνή επιλογή όταν το θέλουμε να αποφύγουμε την επαφή μας με οθόνη (όταν το βιβλίο δεν βρίσκεται σε ηλεκτρονική μορφή). Αν το διάβασμα δεν είναι το φόρτε σας μπορείτε να ακούσετε ένα βιβλίο. Υπάρχουν επιλογές για audiobooks, που μπορεί να σας ενδιαφέρουν και να τα ακούτε, κάνοντας κάποια δουλειά ή απλά μένοντας ξαπλωμένοι στο κρεβάτι σας. 

    2. Διαλογισμός

Υπάρχουν πολλές εφαρμογές ή βίντεο στο youtube που μπορούν να σας καθοδηγήσουν για να δοκιμάσετε να κάνετε διαλογισμό. Ο διαλογισμός μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το άγχος σας, να απολαύσετε το παρόν, ως έχει και να διαχειριστείτε τα υποθετικά τρομακτικά σενάρια που μπορεί να σκέφτεστε και να γίνετε λιγότερο επικριτικοί και αυστηροί με τον εαυτό σας. Μερικές εφαρμογές που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι το insight timer, το waking up και το headspace. 

    3. Εικονικά μουσεία/ θεατρικές παραστάσεις

Για τους fun των μουσείων ή/και των θεατρικών παραστάσεων, μπορούν να επιλέξουν να περιηγηθούν σε κάποιο μουσείο. Επίσης, πολλές θεατρικές παραστάσεις βρίσκονται πλέον online και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε από το σπίτι. Κάποιες από αυτές έχουν ένα χαμηλό αντίτιμο και κάποιες είναι δωρεάν. Μπορείτε επίσης να δείτε παλαιότερες παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου.

    4. Ακούω podcasts

Τα τελευταία χρόνια τα podcasts γίνονται όλο και πιο διαδεδομένα. Τα podcasts είναι ηχητικές εκπομπές, μερικών λεπτών ή μιας ώρας, μπορεί να έχουν εκπαιδευτικό, ψυχαγωγικό, επιμορφωτικό χαρακτήρα, με καλεσμένους ή χωρίς. Μπορείτε να επιλέξετε από μια μεγάλη γκάμα εκπομπών και να τα ακούσετε και από το κινητό σας, κάνοντας γυμναστική ή δουλειές, όπως και με τα audiobooks.

    5. Μαθαίνω κάτι καινούργιο

Θυμάσαι που ήθελες να μάθεις ισπανικά αλλά δεν είχες το χρόνο; Το ήξερες ότι υπάρχουν διαδικτυακά μαθήματα για να σε βοηθήσουν να αναπτύξεις την επιχείρησή σου; Πλέον υπάρχουν μαθήματα online για σχεδόν κάθε δραστηριότητα που θα ήθελες να μάθεις, από εκπαιδευτικά μαθήματα, μέχρι μαθήματα για δημιουργία κοσμημάτων, φωτογραφίας ή εκμάθησης κιθάρας. Και τώρα έχεις το χρόνο να ξεκινήσεις αυτό που τόσο καιρό ήθελες.

    6. Παίζω 

Εδώ η λίστα είναι μεγάλη… Ας ξεθάψουμε τα παιδικά και εφηβικά μας παιχνίδια λοιπόν. Μπορείς να δοκιμάσεις να παίξεις κάποιο επιτραπέζιο (ηλεκτρονικά αν μένεις μόνος), παιχνίδια με κάρτες, jenga, μουσικές καρέκλες, κρυφτό, να φτιάξεις παζλ ή να δοκιμάσεις να συναρμολογίσεις ή να κατασκευάσεις κάποιο παιχνίδι. Αν δεν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να προμηθευτείτε ηλεκτρονικά το παιχνίδι που σας ενδιαφέρει. 

    7. Γίνε καλλιτέχνης

Σίγουρα δεν θα γίνουμε ο Πικάσο μέσα από αυτή την καραντίνα, αλλά μπορούμε να δοκιμάσουμε την καλλιτεχνική μας πλευρά, είτε ζωγραφίζοντας, είτε παίζοντας κάποιο μουσικό όργανο ή τραγουδώντας, και για τη γειτονιά όλη αν δεν ντρέπεστε- ας απολαύσουμε ο ένας την καλλιτεχνική πλευρά του άλλου, είτε βγάζοντας φωτογραφίες, η φρουτιέρα μπορεί να αποκτήσει άλλη διάσταση ξαφνικά. Ό,τι και αν είναι αυτό που σας ελκύει, ίσως είναι μια καλή στιγμή να το δοκιμάσετε!

    8. Βγάλε αστεία βιντεάκια

Εφαρμογές όπως το tik tok, μπορούν να σε βοηθήσουν να βγάλεις αστεία βίντεο που θα μοιραστείς με τους φίλους σου. Δεν είναι ανάγκη να τα κοινοποιήσεις αν δεν θες, ίσως απλά η διαδικασία να αποδειχθεί διασκεδαστική. Μπορείς επίσης να δοκιμάσεις κάποιο challenge. Δεν εννοώ κάτι επικίνδυνο, δεν είναι η ώρα να τρέχουμε σε νοσοκομεία, αλλά ίσως ένα χορευτικό challenge. Μπορείτε να βρείτε αντίστοιχα και στο youtube και να τα δοκιμάσετε μόνος ή με παρέα.

 

Διασκέδαση για τα παιδιά:

Τι επιλογές υπάρχουν για τα παιδιά λοιπόν που η έκθεση στις οθόνες πρέπει να είναι ακόμη πιο περιορισμένη; Ανάλογα με την ηλικία και τα ενδιαφέροντα του παιδιού μπορείτε να δοκιμάσετε διαφορετικές δραστηριότητες. 

 

  1. Διάβασμα

Για τα πιο μικρά παιδιά μπορείτε να δοκιμάσετε να τους διαβάσετε ένα βιβλίο. Όσο πιο μικρό το παιδί τόσο μικρότερη η ικανότητα συγκέντρωσής του, οπότε και το βιβλίο θα πρέπει να είναι πιο μικρό. Δοκιμάστε διαβάζοντάς τους, να κάνετε διαφορετικές φωνές ή ήχους για να τους τραβήξετε την προσοχή ή να κάνετε μια σκηνή από το αγαπημένο τους βιβλίο σε μορφή κουκλοθέατρου, με κάλτσες και ένα μικρό πλαίσιο που θα είναι η σκηνή.

    2. Ζωγραφίστε και κάντε κολάζ

Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να ζωγραφίσουν ή να κόψουν και να κολλήσουν δημιουργώντας μια μικρή χειροτεχνία. Μπορούν να πραγματοποιήσουν μια μικρή έκθεση ζωγραφικής στο τέλος της εβδομάδας, με τα έργα τέχνης τους, τα οποία θα μπορεί να θαυμάσει όλη η οικογένεια. (Μαθαίνουμε για την τέχνη)

    3. Θεατρικές παραστάσεις

Δοκιμάστε να ετοιμάσετε μια μικρή θεατρική παράσταση, είτε με κάποια σκηνή από κάποιο βιβλίο, όπως και πριν με το κουκλοθέατρο, είτε από κάποιο κλασσικό παραμύθι ή αν είστε πιο καλλιτεχνικής φύσης μπορείτε να δοκιμάσετε να δημιουργήσετε το θέμα και τους διαλόγους μόνοι σας. Μπορείτε να ζωγραφίσετε και μάσκες ή άλλα αξεσουάρ που θα χρησιμοποιήσετε στην παράσταση. Στην παράσταση μπορούν να συμμετέχουν μόνο τα παιδιά και να την παρουσιάσουν στους γονείς ή να συμμετέχετε όλοι μαζί, παρουσιάζοντας την, αν επιθυμείτε στις γιαγιάδες ή στους παππούδες όταν τελειώσει η καραντίνα, ή σε κάποιο θείο ή θεία μέσω βιντεοκλήσης.

    4. Επιτραπέζια 

Τα επιτραπέζια είναι πάντα μια καλή επιλογή. Παίξτε και εσείς μαζί τους. Μπορεί να το απολαύσετε πιο πολύ από ότι περιμένατε αρχικά.

    5. Δημιουργήστε και εμπνευστείτε

Πάρτε ιδέες από το youtube, το instagram και το pinterest για πράγματα που μπορείτε να δημιουργήσετε. Προσωπικά, θεώρησα πολύ ευρηματικό τη παρασκευή “άμμου”. Πρόκειται για αλεύρι (1 κούπα) και ηλιέλαιο (½ κούπα), που δημιουργούν την αίσθηση βρεγμένης άμμου. Βγάλτε τα φτυαράκια τους και αφήστε τους να σκάψουν ή να φτιάξουν πυργάκια. Προειδοποίηση! Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η άμμος να γεμίσει τα ρούχα, τα χέρια, και το πάτωμα. Καθαρίζει ωστόσο πολύ εύκολα και τα παιδιά μένουν απασχολημένα για αρκετή ώρα.

    6. Θυμηθείτε τα παιδικά σας χρόνια

Θυμάστε τα αγαλματάκια ακούνητα, τις μουσικές καρέκλες, μπασκετάκι (με μικρές μπαλίτσες και αυτοσχέδια μπασκέτα), κρυφτό, κουτσό, όνομα-ζώο-πράγμα και κορόιδο (πάλι με μια μικρή μπάλα). Τι θυμάστε εσείς από τα παιδικά σας χρόνια;

    7. Μαγειρική

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε κάτι μαζί. Δεν χρειάζεται να είναι το βασικό σας γεύμα αλλά ίσως κάποια κουλουράκια, που θα μπορούσαν να πλάσουν ή pancakes για πρωινό για τα μεγαλύτερα παιδιά. 

Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας ιδέες για να περάσουμε ευχάριστο και δημιουργικό χρόνο στο σπίτι με παιδιά ή χωρίς, μόνοι ή με παρέα! Επικοινωνήστε μαζί μας στο e-mail dimitra.papalexi@gmail.com!!!

Απάντηση

elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close