Κορονοϊός και Συναισθηματικό Αντίκτυπο: Πρακτικός Οδηγός Υποστήριξης

Διανύουμε μια δύσκολη και συναισθηματικά απαιτητική περίοδο. Τα συναισθήματα που αντιμετωπίζουμε είναι διαφορετικά για τον καθένα, καθώς και η ένταση με την οποία τα βιώνουμε. Τα νέα δεδομένα, η πανδημία και η καραντίνα έχουν φέρει στην επιφάνεια πολλά -και πολλές φορές ανάμεικτα ή περίεργα- συναισθήματα. Είναι σημαντικό να έχουμε στο νου μας, πως ακόμη και αν εμείς καταφέρνουμε να είμαστε πιο ψύχραιμοι ή ήρεμοι σε σχέση με το περιβάλλον μας, η γενικότερη ατμόσφαιρα τόσο σε κοινωνικό και παγκόσμιο επίπεδο όσο και ενδοοικογενειακά μπορεί να μας επιβαρύνει εξίσου.

Ας δούμε λοιπόν μερικές συμβουλές που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες αυτή την περίοδο:

  1. Αναγνωρίστε το δικό σας συναίσθημα

Όπως είπαμε ο καθένας βιώνει την κατάσταση διαφορετικά. Προσπαθήστε να δείτε τι αισθάνεστε εσείς. Αφιερώστε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας, για να αναγνωρίσετε αυτά τα συναισθήματα. Αν ανησυχείτε πως όταν βγουν στην επιφάνεια μπορεί να μην μπορέσετε να τα διαχειριστείτε, δοκιμάστε να αφιερώσετε για αρχή 2-3 λεπτά μέσα στην ημέρα σας. Προσπαθήστε να αποδεχτείτε το συναίσθημα και να συνεχίσετε με την καθημερινότητά σας. Μη ξεχνάμε πως το συναίσθημα από μόνο του διαρκεί πολύ λίγο, αυτό που το διατηρεί είναι η σκέψη μας σε σχέση με αυτό ή με την κατάσταση. 

     2. Περιορίστε τις πηγές ενημέρωσης

Διαλέξτε δύο ή τρεις πηγές ενημέρωσης και περιοριστείτε σε αυτές για συγκεκριμένη ώρα μέσα στην ημέρα σας. Η διαρκής έκθεση στα νέα και στις εξελίξεις αυξάνουν το άγχος, τον πανικό, το αίσθημα ανικανότητας, και την θλίψη μας. 

    3. Διατηρήστε την επικοινωνία σας με φίλους και συγγενείς 

Η καραντίνα και ο περιορισμός μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα της μοναξιάς και της θλίψης, του φόβου ή του άγχους. Παρατηρείστε πως διαχειρίζονται οι φίλοι και οι συγγενείς σας την κατάσταση και επιλέξτε να επικοινωνείτε πιο συχνά με άτομα με τα οποία θεωρείτε πως κινείστε σε παρόμοιο μήκος κύματος στο συγκεκριμένο θέμα. Είπαμε ο καθένας διαχειρίζεται την κατάσταση διαφορετικά! Πείτε τα νέα σας, σχολιάστε μια ταινία ή μια σειρά που είδατε χθες, δοκιμάστε να κάνετε δραστηριότητες μαζί μέσω ίντερνετ, όπως ένα παιχνίδι ή κάντε γυμναστική όλοι μαζί!

    4. Όσα πρέπει να γίνουν

Σίγουρα υπάρχουν ακόμη πράγματα που πρέπει να γίνουν στην καθημερινότητα για πολλούς από εμάς, για κάποιους μπορεί να είναι το να δουλέψουν από το σπίτι, για άλλους να μαγειρέψουν ή να καθαρίσουν. Ο επιπλέον χρόνος μπορεί να σας δώσει το περιθώριο να κάνετε δουλειές που αναβάλλατε όλο αυτό το διάστημα,  γιατί δεν είχατε το χρόνο, όπως να φτιάξετε τη ντουλάπα σας, να βάψετε το δωμάτιό σας, να τακτοποιήσετε την βιβλιοθήκη σας ή να βάλετε σε τάξη τον υπολογιστή σας. 

    5. Απόλαυση και διασκέδαση

Σε αυτή τη δύσκολη περίοδο είναι σημαντικό να βρίσκουμε πράγματα που απολαμβάνουμε και με τα οποία διασκεδάζουμε και να τα εντάξουμε στην καθημερινότητά μας. Αυτό είναι ακόμη πιο αναγκαίο για όσους έχουν παιδιά στο σπίτι. Βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί και να τα απολαύσετε, ένα επιτραπέζιο, ένα παζλ, και χειροτεχνίες… Η λίστα είναι μεγάλη! Και ναι, μπορείτε και εσείς να συμμετέχετε, να ζωγραφίσετε όλοι μαζί, να παίξετε και να γίνετε παιδιά μαζί τους. Αν δεν έχετε παιδιά η ανάγκη για απόλαυση δεν είναι μικρότερη, μπορείτε να δοκιμάσετε κάποιο παιχνίδι είτε μένετε μόνοι είτε με άλλους, μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο, να κάνετε διαλογισμό, ή να δοκιμάσετε κάποιο χορευτικό challenge. (Μπορείτε να πάρετε ιδέες από το αντίστοιχο άρθρο)

    6. Κινηθείτε

Μπορεί η άσκηση να μην ήταν μέρος της καθημερινότητάς σας πριν, ωστόσο υπάρχει ανάγκη για κίνηση ακόμη και αν αυτή είναι μικρή. Αν η ιδέα της άσκησης δεν σε ελκύει δοκιμάστε να κινηθείτε για 20 λεπτά μέσα στην ημέρα σας. Μπορείτε να το κάνετε βάζοντας τα αγαπημένα σας τραγούδια και χορεύοντας, περπατώντας μέσα στο σπίτι (ναι, ξέρω πως ακούγεται περίεργο) ή με την κατάλληλη άδεια να κάνετε έναν μικρό περίπατο στη γειτονιά σας. Για όσους τώρα η άσκηση ήταν μέρος της καθημερινότητάς είναι σημαντικό να τη διατηρήσετε ως μέρος αυτής. Υπάρχουν πολλά βίντεο στο Youtube και εφαρμογές με γυμναστική και yoga. Μπορείτε να βρείτε δωρεάν ή με κάποια μικρή συνδρομή. Η αρχική αίσθηση μπορεί να είναι πως διαφέρει από το γυμναστήριο (ή την όποια δραστηριότητα επιλέγαμε πριν), αλλά και για το σώμα και για την ψυχική κατάσταση δεν έχει μεγάλες διαφορές.

     7. Φαγητό, φαγητό και πάλι φαγητό

Μένοντας όλη μέρα στο σπίτι είναι λογικό οι επισκέψεις μας στο ψυγείο να είναι πολύ πιο συχνές από το παρελθόν. Σε επόμενο άρθρο θα δούμε πιο συγκεκριμένες πληροφορίες σε σχέση με αυτό. Ωστόσο, είναι σημαντικό προσπαθήσετε να τρώτε υγιεινά, αρχικά για να ενίσχυση του ανοσοποιητικού και για να αισθάνεστε μεγαλύτερη ευεξία. Προσπαθήστε να διαχωρίσετε τη συναισθηματική από την σωματική πείνα. Μια σημαντική ερώτηση που μπορείτε να κάνετε είναι για να ξεχωρίσετε αυτές τις δύο είναι, πως αισθάνομαι την πείνα. Στη σωματική πείνα θα αισθανθούμε το στομάχι μας να “παραπονιέται”, ίσως αδυναμία ή τρέμουλο. Τι είναι η συναισθηματική κατανάλωση φαγητου; 

    8. Ύπνος και ξεκούραση

Προσπαθήστε να κοιμάστε επαρκώς κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο μέσος ενήλικας χρειάζεται 7-9 ώρες ύπνου την ημέρα. Ο ποιοτικός ύπνος μπορεί να μας βοηθήσει να διαχειριστούμε το στρες καλύτερα.

    9. Πρόγραμμα

Μέσα στον πανικό και στο χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, η ύπαρξη μιας σταθερής δομής μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε σταθεροί στο κέντρο σας και να διαχειριστείτε τις καταστάσεις πιο ψύχραιμα. Για όσους από εσάς η παρουσία προγράμματος ήταν πολύ σημαντική για την καθημερινότητά σας, δοκιμάστε να δημιουργήσετε μια ρουτίνα γι αυτό το διάστημα, τι ώρα θα ξυπνάτε, πόση ώρα θα αφιερώσετε σε όσα πρέπει να γίνουν και πόση στην απόλαυση και τι θα κάνετε στη κάθε κατηγορία, πότε θα ξεκουραστείτε, τι θα φάτε και πότε, τι ώρα θα κοιμηθείτε το βράδυ. Για όλους τους άλλους, μπορείτε να φτιάξετε τους πυλώνες ενός προγράμματος, όπως να κοιμάστε και να ξυπνάτε συγκεκριμένες ώρες, ή να καθορίσετε πότε θα κάνετε 1-2 βασικές δουλειές που πρέπει να γίνουν (πχ μαγείρεμα), για να μπορέσει να ελευθερωθεί η χρόνος σας, για πιο δημιουργικές δραστηριότητες.

    10. Βοήθεια του ειδικού ψυχικής υγείας

Θυμηθείτε πως αυτές είναι γενικές συμβουλές. Κάποια από αυτά μπορεί να μη σας ταιριάζουν ή να πρέπει να τα προσαρμόσετε στις δικές σας ανάγκες και δυνατότητες. Ένας ειδικός μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε αυτές τις ανάγκες και τις δυνατότητες και να σας συνοδεύσει, σε αυτή τη διαδικασία. Επιπλέον, αν συναισθήματά σας γίνουν πολύ έντονα ή η κατάσταση γίνει μη διαχειρίσιμη μπορείτε πάντα να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού ψυχικής υγείας. Οι συνεδρίες την περίοδο αυτή πραγματοποιούνται αποκλειστικά μέσω Skype και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα μέσω τηλεφώνου. 

Απάντηση

elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close