Πως μπορούμε να γνωρίζουμε αν πάσχουμε από κατάθλιψη;

Τι είναι κατάθλιψη;

Κατά καιρούς όλοι αισθανόμαστε στεναχωρημένοι ή με κακή διάθεση. Κάποιοι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται έτσι για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα και συχνά χωρίς προφανή λόγο. Η κατάθλιψη είναι μια ψυχική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή λειτουργία του ανθρώπου (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, 2013).

Η αιτιολογία της κατάθλιψης δεν είναι ξεκάθαρη. Δεν είναι απλά το αποτέλεσμα μια” χημικής ανισορροπίας” του εγκεφάλου, αντιθέτως άλλοι παράγοντες όπως η γενετική προδιάθεση, οι συνθήκες διαβίωσης, τα στρεσογόνα γεγονότα στη ζωή του ατόμου, η προσωπικότητα, οι καταχρήσεις αλκοόλ ή άλλων ουσιών, ή ακόμη και  ιατρικές παθήσεις μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κατάθλιψης (ΝΙΜΗ, 2015).

Ποιά είναι τα συμπτώματα;

Ένα άτομο μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη εάν νιώθει στεναχωρημένο ή με κακή διάθεση για πάνω από δυο βδομάδες, ή/και εάν έχει χάσει το ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που απολάμβανε, και εφόσον βιώνει κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Fifth Edition, 2013).

  • σημαντική απώλεια ή αύξηση του σωματικού βάρους
  • αϋπνία ή ανάγκη για πολλές ώρες ύπνου
  • έλλειψη ενέργειας σχεδόν όλη τη μέρα
  • ενοχικά αισθήματα
  • σκέψεις πως το άτομο δεν αξίζει ή δεν είναι αρκετά καλό
  • δυσκολία στη συγκέντρωση
  • δυσκολία στην λήψη αποφάσεων
  • επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως όλοι μπορεί να έχουμε ένα ή παραπάνω από αυτά τα συμπτώματα κατά καιρούς, χωρίς να έχουμε κατάθλιψη. Επίσης, ένα άτομο με κατάθλιψη δεν σημαίνει πως θα βιώνει όλα τα παραπάνω συμπτώματα.

Ποιά είναι η θεραπεία;

Δεν υπάρχει μια αποδεδειγμένη μέθοδος θεραπείας της κατάθλιψης. Κάθε άτομο ανταποκρίνεται διαφορετικά στην κάθε μορφή θεραπείας. Δύο βασικές μορφές θεραπείας περιλαμβάνουν την ψυχολογική και την φαρμακευτική (NICE guidelines, 2009). Πολλές έρευνες υποστηρίζουν πως η ψυχολογική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει μέσω της συζήτησης τα άτομα που βιώνουν κατάθλιψη. Ο ψυχολόγος ή ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να βοηθήσει το άτομο να κατανοήσει καλύτερα τα αίτια και να αντιμετωπίσει τους ψυχολογικούς, διαπροσωπικούς, συμπεριφορικούς, και κοινωνικούς παραγόντες που συμβάλουν στην κατάθλιψη. Αντικαταθλιπτική αγωγή χορηγείται όταν άλλες μορφές θεραπείας δεν έχουν υπάρξει αποτελεσματικές ή λόγω αυξημένης σοβαρότητας της κατάθλιψης.

Ψυχολόγος Ψυχικό Χαλάνδρι

elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close