Διαταραχές πρόσληψης τροφής

Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διατροφικές διαταραχές αποτελούνται από 4 βασικές κατηγορίες:

  • Ψυχογενής βουλιμία (Bulimia nervosa): Χαρακτηρίζεται από επεισόδια ανεξέλεγκτης πρόσληψης τροφής, που ακολουθείται από αντισταθμιστικές συμπεριφορές.
  • Ψυχογενής ανορεξία (Anorexia nervosa): Χαρακτηρίζεται από χαμηλό σωματικό βάρος και διαστρεβλωμένη εικόνα σώματος και φόβο πρόσληψης βάρους.
  • Επεισοδιακή υπερφαγία (Binge eating Disorder): Χαρακτηρίζεται από συχνή πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων φαγητού, ακόμη και όταν το άτομο δεν πεινά.
  • Άλλη καθοριζόμενη διαταραχή πρόσληψης τροφής (Other Specified Feeding and Eating Disorder): Αποτελούν διαταραχές που δεν καλύπτουν τα κριτήρια των προηγούμενων κατηγοριών, ωστόσο προκαλούν έντονη δυσφορία ή δυσκολίες στην καθημερινότητα, στις σχέσεις ή/και στο εργασιακό περιβάλλον του ατόμου.

 

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των διαταραχών πρόσληψης τροφής, είναι απαραίτητη η συμβολή ειδικού ψυχικής υγείας, διαιτολόγου και σε πολλές περιπτώσεις γιατρού.

Με τον ειδικό ψυχικής υγείας, το άτομο που αναζητά βοήθεια θα συζητήσει για τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα, καθώς και για τις σχέσεις του ατόμου. Μαζί θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα βαθύτερα αίτια του προβλήματος, μέσα από μια σχέση εμπιστοσύνης, κατανόησης και αλληλοσεβασμού.

Ο διαιτολόγος θα καθορίσει τις διατροφικές ανάγκες του ατόμου και θα προσπαθήσει να δημιουργήσει ένα πρόγραμμα διατροφής, βασισμένο σε αυτές τις ανάγκες.

Τέλος, η ιατρική βοήθεια μπορεί να κριθεί απαραίτητη όταν το άτομο έχει χαμηλό δείκτη μάζας σώματος ή/και όταν οι διατροφικές συνήθειες του ατόμου  δημιουργούν ιατρικά προβλήματα, όπως αφυδάτωση, υποσιτισμός και ηλεκτρολυτικές διαταραχές.

 

elGreek
en_USEnglish elGreek
Αρέσει σε %d bloggers:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close